Noordheuvel heeft de missie het recht op arbeid te realiseren voor personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. We bieden hen bezoldigde arbeid en relevante opleidingen aan en stimuleren competentieversterking met de mogelijkheid tot doorstroming naar het normaal economisch circuit. Dit doen we door tewerkstelling via collectief en individueel maatwerk.
We hechten veel waarde aan het ondersteunen van de levenskwaliteit van onze medewerkers. Door tewerkstelling aan te bieden binnen een aangepaste werkomgeving en met de nodige begeleiding, voelt iedereen zich veilig, gewaardeerd & gerespecteerd.
Noordheuvel werd in 1964 opgericht als onderdeel van Openluchtopvoeding te Brasschaat.
Men zocht een nuttige bezigheid voor cliënten die bij Openluchtopvoeding verbleven en niet meer schoolplichtig waren. Deze personen werden in de werking van het M.P.I. ingeschakeld. Men concentreerde zich voornamelijk op huis-, tuin- en keukenwerken.
Wat begon als dagbesteding voor enkelen, groeide snel uit tot een gevestigde waarde in de regio. In 1975 werd Noordheuvel een afzonderlijke v.z.w.
Begin jaren tachtig bleek het aanbod aan werk niet langer aan de vraag te kunnen voldoen, en ging men op zoek naar externe klanten binnen het gewone economische circuit. Eind jaren tachtig had deze verschuiving zich zo goed als voltrokken.
Ondertussen groeiden we door tot een 120-tal personeelsleden.
Door de overstap naar de reguliere markt moesten beschutte werkplaatsen professionaliseren en aan de markteisen voldoen. Klanten betalen marktconforme prijzen waar kwaliteit & professionaliteit tegenover staat.
De overheid financiert tegenwoordig ongeveer de helft van onze dienstverlening aan de maatschappij. Daar staan de nodige eisen tegenover met betrekking tot omkadering, kwaliteit, attitudetraining en competentieontwikkeling van de doelgroep, en hun overstap naar een vaste job bij een reguliere werkgever.
De rest van de kosten worden gefinancierd met de inkomsten van economische activiteiten.
Deze transformatie ging gepaard met een gestage evolutie naar betaalde arbeid. Terwijl de nadruk in de jaren ’70 nog lag op aangename & nuttige bezigheid voor de doelgroep, spreken we bij de eeuwwisseling over volwaardige arbeidscontracten en lonen. Wij zien onze doelgroep niet langer als onmondige, zwakke individuen die verzorgd moeten worden, maar als volwaardige partners binnen ons bedrijf met dezelfde rechten én plichten als iedere andere werknemer.
Eind jaren negentig voldeden de gebouwen niet meer aan de vereisten van de werking. Noordheuvel kocht een terrein en bouwde een volledig nieuwe infrastructuur waar we in 2000 naar verhuisden.
De daaropvolgende jaren professionaliseerde en gediversifieerde Noordheuvel zich verder. Productie- en stockopvolging werden geïnformatiseerd, administratie werd geautomatiseerd, lean-manufacturing en competentiemanagement werden ingevoerd.
Juni 2014 behaalden we het EFQM-kwaliteitslabel (European Foundation for Quality Management).
In 2014 kende de sector sociale economie een grondige hervorming. De nadruk lag niet langer op tewerkstelling van personen met een (arbeids)handicap maar op het toeleiden van langdurig werklozen en personen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een reguliere job.
De maatschappelijke noden en overheidsfinanciën versterken de nood aan onze expertise. Tot heden worden personen hoofdzakelijk door de VDAB doorverwezen naar onze diensten.